Badkraan vervangen: een gedetailleerd stappenplan!

Badkraan vervangen: aandachtspunten

Een badkraan vervangen hoeft niet moeilijk te zijn. Met enkele eenvoudige tips kan je eenvoudig zelf een badkraan installeren. De eerste stap is het afsluiten van de watertoevoer. Daarvoor moet je de hoofdkraan dichtdraaien en alle waterkranen openzetten: zowel de kranen op de verdieping waar de badkamer gelegen is, als op de hoger gelegen verdiepingen.

Wanneer er uit geen enkele kraan nog water komt, betekent dat dat de leidingen leeg zijn en je van start kunt gaan met de badkraan plaatsen.

Nadat je de oude kraan losgeschroefd hebt en de koppelingen van deze kraan met de aansluitingen voor warm en koud water verwijderd hebt, kunt u de nieuwe badkraan monteren door de kraan op deze bestaande aansluitingen aan te koppelen.


badkraan-vervangen

De afstand tussen de aansluitpunten voor de watertoevoer en de aansluitpunten van de badkraan zijn niet altijd precies gelijk. Daarom moet u bij een badkraan vervangen vaak gebruik maken van zogenaamde ’s-koppelingen’, om beide mooi op elkaar te laten aansluiten. Om de aansluitingen precies en waterdicht af te werken, en lekken te voorkomen, wikkelt u Teflon of hennep rond de s-koppelingen.


badkraan-vervangen-1

Badkraan vervangen: controleer de koppelingen

Vervolgens controleert u of alle koppelingen goed vast zitten en of de kraan perfect horizontaal staat. De volgende stap bij de badkraan aansluiten is het stevig op zijn plaats schroeven van de kraan. Vaak heeft een badkraan een tweede uitstroomopening, waarop u naar wens een doucheslang met handdouche kunt aansluiten.

Of de badkraan installeren goed verlopen is, controleert u door de hoofdkraan van de waterleiding terug open te draaien, de badkraan te laten lopen en te controleren of er nergens lekken zijn.

Top