Wat is de beste plaats voor je radiatoren?

Geen idee waar je de radiatoren dient te plaatsen? Deze blog helpt je dan zeker verder en reikt je alle mogelijkheden en aandachtspunten aan! Nog vragen, contacteer ons online of kom langs in de ruime toonzaal!

Radiator: positionering

Ben je bezig met renovatiewerken of een nieuwbouwproject en wil je hierbij de nodige aandacht besteden aan energiebesparende maatregelen? Vergeet dan zeker niet vooraf even stil te staan bij de positionering van je radiatoren.

Een goede luchtcirculatie zorgt voor een optimale warmteafgifte én dus een lagere energiefactuur. Met deze blog helpen wij je graag bij het selecteren van de “perfecte spot” voor je nieuwe radiator!

Radiator: plaatsing

Bevestig je radiator op de koudste plek in de ruimte

Doorgaans worden radiatoren geplaatst op de koudste plek in de ruimte. Dit garandeert namelijk een betere warmteverspreiding in de kamer.
Maar wat is nu de koudste plek in de ruimte? Je hoeft het helemaal niet ver te zoeken, onder een raam of tegen een buitenmuur, dat zijn de ideale plekjes voor een radiator!

De koude lucht maakt dat de opgewarmde lucht verdeeld wordt in de ruimte. De koude luchtstroom aan het raam of van de buitenmuur wordt geneutraliseerd door de warmte. Dit heet luchtcirculatie. Wanneer je dit proces optimaliseert, haal je het meeste uit het vermogen van je radiator.

Om luchtcirculatie zijn werk te laten doen, voorzie je best voldoende ruimte rondom de paneelradiator of designradiator.

Je laat best tussen de radiator en het muuroppervlak 3 tot 5 centimeter speling. Daarnaast voorzie je 10-15 centimeter van de vloer tot de onderzijde van je verwarming.

Radiator plaatsen tegen een binnenmuur

Idealiter plaats je je nieuwe radiator dus tegen een buitenmuur. Dit is niet altijd even evident en soms moet je er voor kiezen om een verwarming tegen een binnenmuur te installeren (denk maar aan plaatsgebrek, nieuwe indelingen van kamers bij een renovatie, …).

De achterzijde van de radiator straalt natuurlijk heel wat warmte uit en deze zal in de achterliggende wand opgenomen worden. De wand zal warmer worden dan de wanden rondom. Hierdoor verlies je dus heel wat kostbare warmte.

Om dit probleem deels op te lossen bestaat er een eenvoudig trucje, namelijk radiatorfolie! Dit is echt noodzakelijk als je graag wat extra euro’s wil besparen op je energiefactuur. Je plaats de zelfklevende folie achter je radiator. De folie reflecteert de warmte en achterliggende wand neemt veel minder warmte op. Hierdoor creëer je tot 10% meer warmteopbrengst!

Een tweede mogelijke oplossing is dat je de binnenmuur, waar je de radiator gaat plaatsen, extra gaat isoleren.


radiator-positie

radiator-plaatsen
radiator-positioneren

Radiatoren: vrijstaand of hangend?

Een paneelradiator of designradiator kan je op twee manieren installeren. Enerzijds kan je gaan voor de klassieke wijze, namelijk ophangen aan de muur, deze manier van bevestigen - met ophanghaken - is de meest voorkomende methode.

Anderzijds kan je een radiator ook vrijstaand plaatsen, deze methode zit in de lift. Mensen kiezen vaker voor grote glaspartijen in woonruimtes en hier kan je geen radiator aan bevestigen. Met een set pootjes (ook wel een radiator op voetconsole genoemd) kan je de radiator op een vrij eenvoudige manier losstaand plaatsen. Ook wanneer de muren niet stevig genoeg zijn om het gewicht te dragen van een radiator, wordt er gekozen voor voetconsoles.

Zoals je merkt, komt er heel wat kijken bij het bepalen van de perfecte plaats voor een radiator. De positie bepaalt voor een groot deel de warmteafgifte en luchtcirculatie. Wat zorgt voor een goede warmteverspreiding. Wat op zijn beurt zorgt voor een lagere energiefactuur. Ga dus zeker met bovenstaande tips aan de slag!

Wij helpen je graag met je zoektocht naar de juiste radiatoren voor je woning. Bekijk ons ruim assortiment paneelradiatoren en designradiatoren, mét de nodige accessoires (o.a. radiatorfolie, ontluchter, radiatorknop, …).

Heb je nog vragen? Onze klantendienst staat voor je klaar!
Je kan ons vrijblijvend contacteren via het invulformulier.
Chatten of bellen kan natuurlijk ook!

Top