Efficiënt je sanitair reinigen en onderhouden: tips

Tips voor de dagelijkse, wekelijkse en periodieke reiniging van je badkamer & sanitair!

sanitair-reinigen-zelfbouwmarkt

Efficiënt je sanitair reinigen en onderhouden: tips

Het poetsen van sanitair is niet meteen het fijnste werkje. Dankzij deze tips maak je het onderhoud van je toilet/sanitair/badkamer heel wat aangenamer!

Je maakt meerdere keren per dag gebruik van het toilet. Dit is een plek waar hygiëne erg belangrijk is. Op regelmatige basis je toilet reinigen is dus zeker aangeraden. Maar hoe begin je hieraan? En wat geef je best dagelijks, wekelijks of periodiek een poetsbeurt?


Sanitair reinigen: dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud van je toilet hoeft niet veel in te houden, maar vergemakkelijkt wel “de grote schoonmaak” van je toilet later.

Allereerst heb je natuurlijk een stevige toiletborstel nodig. Als je kiest voor eentje van het merk Wenko, Zack of Aquanova zit je zeker goed!
Het enige dat je hoeft te doen is het vuil verwijderen en doorspoelen na elke toiletbeurt. Hierdoor vermijd je dat er zich vuil of bacteriën ophopen in je toiletpot of onder de spoelrand.

Daarnaast is het altijd aangenaam als er geurartikelen ter beschikking staan in de toiletruimte. Op deze manier kan je na elke toiletbeurt je toilet even verfrissen en vermijd je onaangename geurtjes .

Sanitair reinigen: wekelijks onderhoud

Je sanitair schoonmaken hoeft niet lang te duren. Wekelijks enkele zaken onder handen nemen en je bent in minder dan een half uurtje volledig rond!

Kalkaanslag en urinesteen kan je best te lijf gaan met een toiletgel (van bijvoorbeeld HG) of een mengsel van azijn en heet water. Met een toiletgel kan je gemakkelijk onder de spoelrand product aanbrengen. Laat het enkele uren inwerken in de toiletpot, vervolgens een paar keer goed borstelen en doorspoelen. Je zult zien dat kalkvlekken en andere viezigheid helemaal verdwenen zijn!

Met een simpele allesreiniger en een vochtige microvezeldoek kan je de overige zaken van het kleinste kamertje aanpakken (o.a. toiletbril, fonteinkraantje, handenwasser, toiletdeksel,…).
Spray de allesreiniger op het oppervlak en laat even inwerken. Nadien schoonvegen met de vochtige doek (of simpelweg met toiletpapier!).

Vergeet zeker niet de deurkruk, lichtschakelaar en spoelknop mee te reinigen. Uit heel wat onderzoeken blijkt dat hier doorgaans 30 keer meer bacteriën zitten dan op de wc-bril!

Een lekker geurtje in je toilet is ook altijd fijn. Kies voor een fris ruikend toiletblokje/desinfecterend blokje en hang dit over de toiletrand. Dit helpt ook tegen urinesteen en kalkaanslag.


sanitair-reinigen-onderhouden

Sanitair reinigen: periodiek onderhoud

Sommige schoonmaakmiddelen zijn te agressief om wekelijks te gebruiken in het toilet. Bij hardnekkige kalkaanslag en/of een zware kalkrand (meestal waar de waterlijn in de toiletpot zich bevindt) kan je niet anders dan een beroep doen op de “zware middelen”. Zo zijn er speciale bruistabletten op de markt die je in de toiletpot kan oplossen en een nachtje hun werk kan laten doen. Javel of andere sterke toiletgels vallen ook onder deze categorie.

Merk je dat je toiletafvoer niet meer goed werkt? Probeer de afvoer eerst te ontstoppen met een zuignap. Nadien kan je kiezen voor een chemische ontstopper.

Extra tips: onderhoud van sanitair

  • ben je niet 100% zeker of het schoonmaakmiddel/onderhoudsproduct geschikt is voor het materiaal dat je wilt behandelen? Doe eerst een kleine test op een niet zichtbaar deeltje van het oppervlak. Op deze manier kan je nadien het geheel met een gerust hart behandelen.
  • zwart toilet in huis? Ook hier kan kalkaanslag lelijk huishouden. Bovenstaande tips gelden ook voor zwart sanitair. Azijn, allesreiniger en toiletgel zullen de klus perfect klaren! Let wel op met andere chemische middelen, doe toch altijd een test voordat je er echt mee aan de slag gaat.
  • toiletborstel proper houden? Eenvoudig! Plaats deze tijdens het inwerken van de toiletgel of azijn simpelweg mee in de toiletpot.
sanitair-kuisen-onderhouden
Top