Hoe badkamerkranen correct ontkalken?

Lavabokranen, badkranen, douchekranen, bidetkranen,...ontkalken op een snelle, eenvoudige en goedkope manier! Een stappenplan...

badkamerkranen-ontkalken-zelfbouwmarkt

Badkamerkranen: hoe ontkalken?

Badkamerkranen gebruik je ongetwijfeld elke dag. Leidingwater lijkt zuiver water, echter zit er kalk in, en afhankelijk van de regio kan dit zelf exponentieel zijn, het durft dus ook wel eens te zorgen voor kalkaanslag. Ga vervelende kalkaanslag snel te lijf met deze eenvoudige tips!

Kalkaanslag, wat is de oorzaak?

Kalkaanslag is een veel voorkomend probleem in heel wat huishoudens. Zeker bij een te hoge waterhardheid is het verwijderen van kalk op kranen een terugkerend werkje. Kalk tast het mechanisme van een kraan aan en kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je deze niet goed meer kan regelen (zeker het geval bij een thermostaatkraan!).

De reiniging van je kranen houdt op zich niet veel in, maar het dient wel correct te gebeuren. Je wilt je mooie badkamerkraan ook niet beschadigen door de verkeerde onderhouds-en reinigingsproducten te gebruiken.

Hoe je badkamerkraan ontkalken?

Er zijn heel wat anti-kalkmiddeltjes voor badkamerkranen op de markt, maar het goedkoopste en veiligste middel heb je waarschijnlijk gewoon in huis liggen: witte azijn of schoonmaakazijn!

Bij lichte kalkaanslag is dit een snelle en effectieve oplossing. Meng de azijn met een beetje heet water en laat dit inwerken op de kalkaanslag. Hoe lang, hangt een beetje af van de dikte van de kalkaanslag. Bij lichte kalkresten zal je na 10 minuten al resultaat zien!

Om je badkamerkraan grondig te reinigen kan je de perlator (ofwel het kopje/eindstuk van de kraan) verwijderen. Deze zit op de kraan geschroefd om je water te filteren. Het is dus volkomen normaal dat je hier kalkaanslag terugvindt. Schroef de perlator los en leg deze een paar uur in een glas warm water met een scheut azijn. Kan je de perlator niet losschroeven kan je steeds een doekje/watten in azijn doppen en dit vastbinden met elastiekje rond het eind van de kraan.

Nadat de witte azijn zijn werk heeft gedaan, hoef je enkel je badkraan even te boenen, alles goed na te spoelen met helder water en af te drogen met een zachte katoenen doek!

Heb je geen azijn in huis? Geen probleem! Met geconcentreerd citroenzuur of kant-en-klare ontkalker van bijvoorbeeld HG, krijg je deze klus ook geklaard!

Nog enkele tips:

  • Laat al deze middeltjes wel niet te lang inwerken (max. een halve dag). Zeker badkamerkranen gemaakt uit chroom zijn hieraan gevoelig en je wilt natuurlijk geen schade toebrengen aan het oppervlak.
  • Vermijd contact van de anti-kalkproducten met siliconen randen van de kraan. Zo ben je zeker dat deze geen schade oplopen tijdens het ontkalken.
  • Kalkresten zeker niet proberen weg te schrapen met een scherp voorwerp of schuursponsje. Dit zorgt alleen maar voor krasjes op je mooie badkranen!


wastafelkraan-ontkalken

badkraan-ontkalken
kalkaanslag-voorkomen

Hoe kan je kalkaanslag voorkomen?

Kalkresten zal je nooit helemaal kunnen voorkomen; het is eenmaal een natuurlijk residu van water. Door regelmatig al je badkamerkranen (badkraan, lavabokraan, bidetkraan en douchekraan) te ontkalken met bovenstaande tips kom je al een heel eind verder.

Daarnaast kan je kalkaanslag sterk verminderen door de kraan af te drogen met een zachte handdoek na elk gebruik. Ook de kranen even behandelen met autowas of spoelglansmiddel voor in de vaatwasmachine kan helpen. Dit zorgt ervoor dat het water zich niet meer kan vasthechten. Op deze manier houd je al je badkamerkranen in je badkamer kalkvrij!

Maak snel komaf met kalk en bestel jouw ontkalkingsproducten via onze webshop! Binnen het anti-kalk assortiment hebben wij heel wat topmerken voorradig, o.a. HG & Starwax!

Top