Dakisolatie: wettelijke normen

Regelgevingen, normen & premiestelsel voor dakisolatie.

Dakisolatie: bepalingen

Tegen 2020 moeten alle woningen (dus ook huurwoningen) die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn.

Wat houdt de nieuwe dakisolatieregeling in?

De woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangeslotenmoeten geïsoleerd zijn tegen 2020. Sinds 1 januari 2015 werd dit een verplichting voor alle zelfstandige woningen (eengezinswoningen, appartementen, studio’s,…) De minimale R-waarde ligt vast op 0,75m²K/W. Vaak stemt dit overeen met een laag specifiek isolerend materiaal van 3 à 4 cm (dit kan verschillen naargelang het soort materiaal).

Belangrijk om te weten is dat de dakisolatie ruim kan worden bekeken. Ook de isolatie van de zoldervloer bij onverwarmde of onbewoonde zolders geldt als dakisolatie.

Indien er een woningonderzoek plaatsvindt (meestal is dit op aanvraag van de huurder) en de normen zijn niet behaald, kunnen er strafpunten worden toegekend. Tussen 2015 en 2020 zijn deze strafpunten nog beperkt en krijg je als eigenaar de tijd om het dak te isoleren.

Vanaf 1 januari 2020 worden de strafpunten echt helemaal doorgevoerd. 15 strafpunten worden toegekend wanneer je niet aan de nieuwe dakisolatienormen voldoet. Je zal de werken moeten uitvoeren om opnieuw conform de wetgeving te zijn. De woning kan in aanmerking komen voor een ongeschiktheidsverklaring door de burgemeester.

In een appartementsgebouw worden de strafpunten toegekend aan alle appartementen en niet alleen aan het appartement net onder het dak. Het dak wordt immers gezien als gemeenschappelijk deel.


Nieuwe wet vanaf 01/01/2006

Wat met woningen die na 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet?

Deze woningen zijn normaal in regel, als ze voldoen aan de nieuwe energieprestatieregelgeving (EPB-eisen). Deze eisen gelden voor de thermische isolatie, energieprestatie en binnenklimaat.

Zijn er uitzonderingen?

Daken die kleiner zijn dan 2m² worden vrijgesteld. De regelgeving geldt, zoals bovenaan vermeld, enkel voor zelfstandige woningen en dus niet voor kamers.

Ontvang je premies voor dakisolatie?

Door te isoleren zal je heel wat energie besparen en dus minder stookkosten genereren. Maar je hebt ook recht op steun van verschillende instanties:

  • Federaal: informeer je bij onze adviseurs
  • Premies van de netbeheerder (dakisolatie zelf geplaatst of door een aannemer): informatie bij onze adviseurs
  • Gemeentelijke en provinciale premies: verschillende gemeenten geven extra premies voor dakisolatie. Op energiesparen.bekan je eenvoudig opzoeken of jouw gemeente deze premie uitdeelt.

Meer info op Wonen Vlaanderen



dakisolatie
Top