Hoe buitenmuren/gevels verven?

Een duidelijk stappenplan voor het verven van je buitenmuren-en gevel, van de voorbereiding tot de afwerking. Ontdek alle aanbevelingen!

buitengevel-verven

Buitenmuren verven: voorbereiding

Buitenmuren schilderen is in elk geval een klus die je niet per se hoeft uit te besteden. Met de juiste tips en adviezen koop je de goede buitenverf voor de buitenmuren en kun je deze gaan schilderen.

Buitenmuren verven – de voorbereidingen

De eerste stap naar een mooi geverfde buitenmuur is die van de controle. Met wat voor buitenmuren heb je eigenlijk te maken? Bij bakstenen zal je vaak loszittende voegen tegenkomen.
Bij eerder geverfde muren kan de verf zijn afgebladderd. Ook kan er algen- of mosvorming op de buitenmuur voorkomen. Kortom: hoe ziet je muur eruit?

De juiste tweede stap na deze inventarisatie is het opknappen van je muur. 
Een muur met algen of mos maak je schoon met bleekwater, nadat je de ergste hoeveelheden met een mes hebt verwijderd, of je gebruikt een hogedrukspuit.
Slechte verflagen op een buitenmuur dien je ook te verwijderen, bijvoorbeeld met een steekmes of een staalborstel. Controleer ook op lekkages die wellicht voor de afbladderende verf hebben gezorgd. Loszittende voegen en barsten tot slot vul je eerst bij.

Heb je de buitenmuur opgeknapt en helemaal schoongemaakt? Wacht dan nog tot een week (twee tot drie weken bij voegwerken) met het echte schilderwerk, zodat de muur kan opdrogen. Controleer vlak voor het verven van de buitenmuur het vochtgehalte, aangezien dit onder de 5% moet zijn.


Buitenmuur verven: tips & tricks!

De buitenverf maakt de muur. Niet alleen qua kleur, maar ook wat betreft het aanbrengen en hoe lang het goed blijft zitten. Het soort verf verschilt. Zo zijn er verfsoorten op basis van water. Deze drogen het snelst en zijn ook zeer kleurvast. Verven op waterbasis zijn bijvoorbeeld acryl-, vinyl- en latexverven. Handig aan deze verf is dat je de verf- en schildermaterialen zo weer met water kunt reinigen. Ook is de verf goed voor het milieu.

Het kan ook zijn dat je wilt werken met synthetische verven of lakken. Deze zijn gevoeliger voor verkleuring en minder goed voor het milieu. Wel drogen ze binnen 24 uur. Verven in deze categorie zijn alkyde-. glyceroftalische-, polyurethaan- en celluloseverven. Het schilder- en verfmateriaal kan worden gereinigd met white spirit.

Verf gekozen? Dan is het tijd om te schilderen! Vooraleerst breng je een goede grondlaag of primer aan. Hierbij volg je simpelweg de instructies zoals deze zijn vermeld op de primer of grondverf. Met schilderen doop je de borstel tot een derde van de haarhoogte in de verf voor het beste effect. Een rol gaat voor de helft in de verf. Gebruik voor een roller een bak met lekrooster. Wissel verder af en toe van verfrichting en zorg ervoor dat je elk volledige oppervlak in één keer afmaakt, zodat er geen verschil in kleur is.

Na het verven

Het materiaal dat is gebruikt om te schilderen wil je wellicht bewaren. Duw rollen en borstels uit in een vod of op een stuk papier voor je ze reinigt in water of white spirit. Herhaal dit zo vaak als nodig. De haren kunnen vervolgens met waspoeder of afwasmiddel worden gereinigd. Daarna spoelt je na en laat je de materialen drogen. 

Kom vrijblijvend eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in buitenverf, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.


buitenmuur-verven

buitenmuren-verven-tips
Top