Dampkap: maak de meest optimale keuze

Het uitzicht van de dampkap is belangrijk, maar zeker ook de functionaliteiten, informeer je bijgevolg goed vooraleer je keuze te maken!

dampkap

Dampkap: aandachtspunten

Tegenwoordig zijn kookeilanden erg in. Bijgevolg staat je dampkap ook centraal in de keuken. Daarom moet je nog meer dan vroeger goed nadenken over de juiste dampkap. Het uitzicht is belangrijk, maar zeker ook de functionaliteiten. 

Een nieuwe dampkap, deze vragen moet je stellen

Kan de afgezogen lucht naar buiten afgevoerd worden of niet?

Wanneer dit niet kan, heb je een dampkap met kringloopwerking nodig. Dit type afvoer filtert de kooklucht van geurtjes en vetdeeltjes. Vervolgens stoot de dampkap gezuiverde lucht terug de kamer in. Het voordeel van dit systeem is dat je minder stookkosten hebt, omdat er geen gat is waar je warmte in kan verdwijnen.

Een dampkap met directe afvoer zorgt wel voor een directe afvoer van de afgezogen lucht. Het systeem werkt effectiever dan de kringloopwerking


Dampkap: noodzakelijke eigenschappen

Welke soort filters wil ik gebruiken?

Er zijn drie verschillende mogelijkheden: vervangfilters, metaalfilters of koolstoffilters

De vervangfilters zijn de meest bekende soort filters. Zoals de naam doet vermoeden moeten deze filters regelmatig worden vervangen. In de nieuwere dampkapmodellen wordt meer en meer gebruik gemaakt van andere filters.

De metaalfilters worden ook antivetfilters genoemd. Ze zijn gemaakt van afwasbaar metaal en kunnen zeer makkelijk worden afgewassen, de filters kunnen zelfs in de vaatwas. Ook deze filters moeten op regelmatige basis worden gereinigd. Ze gaan tot 3 jaar mee.

Koolstoffilters of antigeurfilters neutraliseren de geuren die niet in de vetfilter worden opgevangen. Deze filters worden enkel gebruikt in systemen met een kringloopafvoer. Om te weten wanneer je de filter moet vervangen is het zeer eenvoudig: Ruikt het? Dan vervang je.

Welk vermogen moet een dampkap hebben?

Het vermogen hangt af van de grootte van je keuken. Het vermogen wordt uitgedrukt in m³/uur. 

Om het precieze vermogen van je dampkap te bepalen, moet je eerst je keuken in m³ berekenen. (lengte x breedte x hoogte) Het bekomen product vermenigvuldig je met 12.
Het minimum vermogen bereken je door te vermenigvuldigen met 8.

Bij een open keuken bereken je het volledige volume van de ruimte waar de kooklucht in verspreid wordt.

Hoe hoog hang ik de dampkap?

Hang je de dampkap te hoog of te laag, dan verlies je heel wat van het vermogen van het afzuigsysteem. De hoogte hangt af van dampkap tot dampkap, maar ook het fornuis is zeer belangrijk. Werk je met een gasfornuis dan ligt de ideale hoogte tussen 65 à 75 cm. Heb je daarentegen een vitrokeramische of inductiekookplaat. Dan ligt de hoogte iets lager, 47 à 65 cm.

Hoe breed moet de dampkap zijn?

Minimum even groot dan de oppervlakte van je kookplaat.  Gemiddeld genomen stelt men dat de dampkap aan beide zijden 10% breder moet zijn dan de kookplaat.

Kom gerust eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van dampkappen, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.

Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.

Top