Hoe de verwarming/radiatoren ontluchten?

Een eenvoudig stappenplan voor het ontluchten van je radiatoren! Een snel geklaarde klus die je bovendien geld bespaart! Ontdek hier alle aanbevelingen!

verwarming-ontluchten

Hoe je radiatoren ontluchten: stappenplan

Bespaar energie door je radiator te ontluchten

De koude wintermaanden staan voor de deur en daarom is het belangrijk om zeker te zijn dat de centrale verwarming in goede conditie is. Wanneer je de centrale verwarming voor het eerst opnieuw in gebruik neemt, en wanneer ze voor het eerst terug op volle toeren draait, durven er al eens kleine ongemakken opduiken: borrelende geluiden, een radiator die niet over zijn volledige oppervlakte warm aanvoelt, kamers die koud blijven.

Allemaal ongemakken veroorzaakt door lucht in de radiatoren. Door regelmatig te ontluchten zal je ook voorkomen dat de leidingen oxideren en je bespaart bovendien ook heel wat energie. Radiatoren ontluchten is "een fluitje van een cent" met onderstaand 3 stappenplan.

Bekijk het aanbod radiatoren

STAP 1: voorbereiding

Benodigdheden: ontluchtingssleuteltje (of schroevendraaier), opvangbakje voor water, handdoek.

- Laat je radiatoren 15 minuten draaien op maximale stand: draai alle radiatoren maximaal open en zorg dat de ketel zeker aanslaat.

- Schakel de verwarming uit en laat 10 minuten afkoelen.
 

STAP 2: ontluchten

- Ontlucht de radiatoren één voor één, start met de radiator het dichtst bij de ketel en begin op de benedenverdieping (dit is belangrijk aangezien lucht stijgt).

- Plaats de ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan (bovenaan de radiator) en draai zacht naar links tot je een fluitgeluid hoort.

- Er komt niet alleen lucht uit de radiator, maar ook overtollig vuil water, bescherm de vloerbekleding dus en gebruikt je opvangbakje en handdoek.

- Als er geen lucht meer uit de radiator komt draai je de radiatorkraan terug dicht.

 

Ontluchten radiatoren
Donkergrijze badkamerradiator

STAP 3: radiator bijvullen

- Als alle radiatoren ontlucht zijn dan mag de CV ketel opnieuw ingeschakeld worden.

- Controleer de waterdruk in de ketel. Deze moet meestal tussen de 1.5 en 2 bar liggen, maar kan verschillen van ketel tot ketel (staat aangeduid als groen zone op de meter)

- Als de wijzer in de rode zone staat vul de ketel dan bij tot de wijzer in de groene zone staat.

Als je deze 3 eenvoudige stappen hebt uitgevoerd zijn je radiatoren en ketel volledig ontlucht en bijgevuld. Enkel nog je thermostaat instellen op jouw comforttemperatuur en je bent helemaal klaar voor een gezellige, warme en knusse winterperiode.

Aanbod radiatoren bij Zelfbouwmarkt

Kom gerust eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van radiatoren, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.

Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.

Ontdek het aanbod radiatoren
Top