Isolatiematerialen: soorten & toepassingen

Isoleren is een must én bespaart je uiteindelijk veel geld! Isoleren kan op verschillende wijzes met verschillende toepassingen, ontdek ze snel hier!

isolatie-soorten

Isolatie: types

Er bestaan veel verschillende materialen om te isoleren, daarom lijsten wij je de voor- en nadelen van elk materiaal op.

Je hebt twee grote groepen binnen isolatie: de isolatie die bestaat uit kunststof materialen en degene die bestaan uit anorganisch materiaal.

Vergeet zeker niet na te gaan voor welke isolatiematerialen je subsidies kan ontvangen van de overheid.

Minerale wollen

Minerale wollen zitten in de groep anorganisch isolatie materiaal. De wol is warmte-isolerend, maar ook onbrandbaar en geluidsabsorberend.  Er zijn twee soorten minerale wollen: glaswol en rots-of steenwol.

Wol is uitstekend materiaal om te gebruiken bij onregelmatige oppervlakken, omdat minerale vezels makkelijk oneffenheden opvullen. De soepelheid zorgt er ook voor dat de wol zeer makkelijk kan worden geplaatst. Je kan het materiaal ook makkelijk snijden met een mes of schaar.
Mineraal wol mag niet vochtig worden, want dan verliest het zijn isolerende eigenschappen.

Opgelet! Dit materiaal kan jeuk en irritatie veroorzaken. Gebruik daarom altijd beschermende handschoenen en een mondmasker.


Isolatiemateriaal: vele soorten

Kunststof

Kunststof is iets minder flexibel dan minerale wollen, maar kunststof is wel een betere isolator. Dit materiaal is ook minder dik dan wollen. Het materiaal is waterafstotend en kan dus gebruikt worden in vochtige omstandigheden.

Er vallen verschillende soorten onder de kunststof materialen:

  • Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is ook beter gekend als piepschuim. Dit materiaal is goedkoop, maar dat merk je in de isolatiewaarde. Je zal dikkere platen nodig hebben om een betere isolatie te bekomen. Het wordt vaak gebruikt voor thermische- en geluidsisolatie. Ook trillingen worden er mee opgevangen.
  • Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) is duurder dan EPS, maar heeft dan ook een iets hogere isolatiewaarde. Het isolatiemateriaal heeft ook een geringe wateropname eigenschap.
    Wordt vaak gebruikt als warmte-isolator bij vloeren, spuwmuren, daken,…
  • Polyurethaan (PUR) isoleert beter dan EPS en XPS. Voor dikkere platen van dit materiaal is de prijs interessanter dan voor dunne. PUR isolatie is ook beschikbaar in spuitvorm.
  • Polyisocyanuraat (PIR) is één van de beste isolators op de markt en wordt dan ook gebruikt voor vele verschillende bouwdelen aan de woning.

Natuurlijke materialen

De laatste jaren is ecologie meer en meer belangrijk geworden. De opwarming van de aarde is een hot topic en daar houden ook de fabrikanten van isolatiemateriaal rekening mee. De herkomst en verwerking van de materialen is milieuvriendelijker dan de traditionele materialen. De natuurlijke materialen zijn perfecte warmte-isolators.  
Enkele natuurlijke materialen zijn: cellulosevezels, houtvezelplaten, schapenwol, kurk,…

Kom vrijblijvend eens langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van isolatie, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment. Een vrijblijvende prijsofferte behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en duiding verschaffen waar nodig.


Isolatie-soorten

Isolatie-soorten-types
Top