Veelgestelde vragen

Taalkeuze

Veelgestelde vragen

Hier kan je een antwoord vinden op tal van vragen.

Zelfbouwmarkt

Hoe komt het dat Zelfbouwmarkt zo goedkoop is?

Zelfbouwmarkt voert een aparte prijzenpolitiek. Door in grote hoeveelheden aan te kopen rechtstreeks bij de fabrikanten in binnen- en buitenland, worden verschillende kostenposten geschrapt of sterk verminderd. Vervolgens stockeren wij een groot deel van onze goederen in een gigantisch afhaalmagazijn van 12.000 vierkante meter. Op deze manier worden de distributiekosten gedrukt en krijgt u de mooiste en kwaliteitsvolle materialen aan prijzen die een stuk lager liggen dan de gangbare marktprijs.

Heeft Zelfbouwmarkt andere vestigingen dan Ninove?

Neen. Ninove ligt in het centrum van Vlaanderen/België, op de grens van Oost-Vlaanderen met Vlaams-Brabant. Zelfbouwmarkt bevindt zich slechts 8 minuten van de E40 Brussel - Oostende.

Hoe lang mogen goederen blijven staan?

De bestelde goederen mogen maximum 1 maand bij ons blijven staan nadat u verwittigd bent dat uw goederen voor u klaar staan.

Leveren jullie aan huis of kan er een bestelwagen worden gehuurd?

Wij doen zelf enkel thuisleveringen voor tegels en natuursteen tegen betaling (tarieven worden berekend aan de hand van de aangekocht goederen).

Voor alle andere producten kan levering aangevraagd worden bij onze externe partner (vraag naar tarieven in de winkel). Voor leveringen werken wij met partner Denayer Express uit Ninove. Je kan de leveringsdienst van Denayer Express bereiken via 0475 86 61 19.

Wil je liever zelf je producten vervoeren? 

Dan is er aan onze winkel een bestelwagen ter beschikking die je kan huren. De tarieven om een bestelwagen bij ons te huren zijn: 20 euro per beginnend uur en 0,25 euro per verreden km. Er wordt een waarborg van 350 euro gevraagd die je met Bancontact kan betalen.

Is Zelfbouwmarkt een degelijk bedrijf?

Zelfbouwmarkt bestaat reeds 30 jaar en kent reeds jaren een sterke en stabiele groei. In 2012, 2013 en 2014 werden we bovendien verkozen tot Trends Gazelle in de categorie middelgrote ondernemingen in Oost-Vlaanderen. Een prijs die aantoont dat we een financieel gezond bedrijf zijn. Wij staan daarnaast garant dat we jou de beste service en kwaliteit geven.

Wat zijn jullie openingsuren?

maandag-vrijdag:    9u00 -18u30
zaterdag:                   9u00 - 18u00

Tijdens de middag blijven we open.

Hoeveel voorschot vragen jullie voor een bestelling?

Wij vragen 30% voorschot bij het plaatsen van een order. Dit kan betaald worden cash, met Bancontact of via overschrijving. De bestelling gaat pas naar de leverancier van zodra we de betaling van de overschrijving goed ontvangen hebben.

Welke betaalmogelijkheden heeft Zelfbouwmarkt in de toonzaal?

U kan bij Zelfbouwmarkt betalen met Bancontact en cash. Wij bieden geen Visa aan. Daarnaast kan u bij ons ook terecht met uw eco-cheques voor ecologische producten zoals ramen, isolatie, spaardouchekoppen, spaarzame verlichting ,...

Hoe werkt Zelfbouwmarkt?

Wanneer je de goederen zelf plaatst:

 1. Maak de keuze van het materiaal.
 2. Geef steeds de totale maten (geen dagmaten) door.
 3. Betaal 30% voorschot.
 4. Als je goederen klaar staan, krijg je een seintje van ons via telefoon.
 5. Betaal de goederen en haal ze af in ons afhaalmagazijn.

Wanneer Zelfbouwmarkt de plaatsing uitvoert:

 1. Neem zelf ongeveer de maten.
 2. Maak je keuze van het materiaal.
 3. Wij maken vervolgens een vrijblijvende offerte aan de hand van de maten die jij opgaf.
 4. Daarna betaal je 30% voorschot.
 5. Wij komen bij je thuis of op de werf de exacte maten nemen en maken op basis hiervan een definitieve offerte.
 6. Deze moet gehandtekend worden en dan gaat de bestelling in voege.
 7. Wanneer de goederen klaar zijn, maken wij een afspraak en komen wij de werken uitvoeren.
 8. Het resterend saldo wordt een paar dagen vóór plaatsing gevraagd om over te schrijven zodat gehele bedrag is voldaan bij opstart.
Kan ik bij jullie terecht met mijn ecocheques?

Je kan met je gedrukte of elektronische ecocheques bij ons terecht voor ecologische producten zoals ramen, isolatie, spaardouchekoppen, spaarzame verlichting , wc's met spaarreservoir...

Vraag meer informatie in de winkel om zeker te zijn dat het product dat je wenst te kopen in aanmerking komt.

Divers

Wat indien ik te veel heb gekocht?

Indien u binnen de 2 weken na aankoop met uw origineel ticket de goederen in gesloten verpakking terugbrengt (behalve goederen die enkel op bestelling verkrijgbaar zijn), krijgt u van ons de waarde terug in de vorm van een waardebon.

Hoeveel bedraagt het normale BTW tarief in België?

Dit is 21%. Al onze prijzen zijn dan ook geafficheerd aan 21% BTW INCLUSIEF. Dit vinden wij de meest eerlijke manier voor u als consument.

Hoe kan ik genieten van het verlaagde BTW tarief van 6%?

In België is een verlaagd tarief van toepassing onder bepaalde voorwaarden bij een bestaande woning ouder dan 10 jaar. Details kan u vinden op de officiële site www.belgium.be/nl Het komt er op neer dat enkel een erkend aannemer (zoals Zelfbouwmarkt reeds meer dan 20 jaar is!) kan factureren aan het verlaagde tarief en dat uw huis ouder moet zijn dan 10 jaar.

 • U kiest zelf een plaatser en komt met uw zelfgekozen plaatser overeen dat hij de goederen aankoopt aan 21% en u doorfactureert aan 6%. 
 • Indien u uw goederen laat plaatsen door Zelfbouwmarkt (keukens, ramen & deuren, inbouwkasten,...), dan betaalt u automatisch maar 6%.
 • Bij zelfplaatsing is het verlaagde tarief helaas nooit van toepassing.
Ik ben geïnteresseerd in een promo maar ik heb die niet meteen nodig, kan ik al reserveren?

Een order kan gratis gestockeerd worden voor een periode van maximum 1 maand indien u in onze winkel een voorschot van 30% betaalt.

Kan ik bij Zelfbouwmarkt machines huren?

Neen, wij verhuren geen machines. Wij adviseren u om langs te gaan bij verhuurbedrijven zoals Boels of Huurland.

Ik vind mijn vraag hier niet terug, waar kan ik terecht?

Een vraag die niet in deze lijst voorkomt? We helpen je graag verder!

Contacteer ons via het contactformulier, via Facebook of Twitter.

Waar moet ik op letten wanneer ik wil plaatsen op een vloerverwarming?

Over het algemeen zijn haast alle materialen goed geschikt voor plaatsing op een vloerverwarming mits er gelet wordt op een aantal punten. De voorkeur gaat in elk geval uit naar een plaatsing op een chape (cementgebonden dekvloer). De verwarmingsbuizen zitten best een 4-5 cm onder het oppervlak. Bij tegels of natuursteen is het zeer belangrijk dat de hechting gebeurt met een hoogperformante flex kleefmortel. Voegen worden met een flex voegmortel afgewerkt. Bij het voegen blijft de laatste voeg die aansluit tegen de wand open om de werking te kunnen garanderen. De plint sluit deze kier. De chapeband tegen de muren mag pas na het voegen verwijderd worden. Bij grote oppervlaktes worden fijne discrete uitzetvoegen gebruikt in de kleur van het voegsel. De vloerverwarming moet minstens twee dagen uitgeschakeld zijn voor de plaatsing. De dekvloer moet minstens 3 weken liggen voor de plaatsing.

Hoe moet ik porseleinen wasbakken onderhouden?

Reinig met een zachte doek en klaar water, geen schurende middelen.
Laat tandpasta met amine-fluoride niet indringen, maak onmiddellijk schoon.
Hardnekkige vlekken en kalkafzettingen kunnen verwijderd worden met azijnreingers.

TIP: Vermijd gebruik van te heet water. Hierdoor kan de glazuurlaag barsten.

Hebben jullie een houtzagerij?

Zelfbouwmarkt heeft geen houtzagerij. Een tafelblad, balken of planken zagen is dus niet mogelijk bij ons.

Ramen & Deuren

Waarom kiezen voor ramen & deuren van Zelfbouwmarkt?
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Keuze tussen meerdere kwaliteitsprofielen
 • Zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding
 • Verdeler van hout/pvc en aluminium
 • Standaard hoogrendementbeglazing inbegrepen
 • Meer dan 20 jaar geregistreerde aannemer ==> 6% BTW indien huis ouder dan 5 jaar
 • Plaatsingsdienst
 • Duitse merken
 • Inoutic by Deceuninck
Hoe onderhoud ik mijn ramen & deuren?
 • Voor de reiniging volstaat het gebruik van water met een neutrale, niet-krassende detergent.
 • Voor het verwijderen van hardnekkig vuil, bekijk je steeds aandachtig de verpakking van het reinigingsproduct. Hierop is aangegeven of het product al dan niet geschikt is voor deze toepassing.
Welk materiaal is momenteel het populairste bij buitenschrijnwerk: hout, PVC of aluminium?
 • Bugettair: pvc of hout is nog altijd voordeliger dan aluminium.
 • Technische argumenten: hoge of brede constructies zijn niet in alle grondstoffen mogelijk of aan te raden. Bvb een groot schuifraam is aan te raden in aluminium.
 • Stijl van de woning: sommige stijlen van woningen vragen een bepaalde grondstof. Bvb: pastorijstijl vraagt hout of een strakke woning eerder aluminium of pvc.
 • Isolatie: hout isoleert het beste, kort gevolgd door pvc en dan aluminium.
 • Onderhoud: PVC is makkelijkst te onderhouden, vervolgens aluminium, ten slotte hout.
Bestaat er een risico op vergeling of verduring bij pvc ramen of buitendeuren (pvc buitenschrijnwerk)?

De vergeling en verduring van kunststofprofielen is iets uit het verleden. Wanneer kunststoffen worden blootgesteld aan hoge temperaturen, oxiderende chemicaliën of uv-licht, kan er afbraak en degradatie optreden. Stabilatoren zorgen ervoor dat kunststoffen ook in die omstandigheden stabiel blijven.

Wat is hoogrendementsbeglazing?

Hoogrendementsglas isoleert vijf maal beter dan enkel glas en twee tot drie maal beter dan gewoon dubbel glas. Het verhoogde thermische comfort wordt aangeduid door middel van de U-waarde. (warmtedoorgangscoëfficiënt of k–waarde). Deze waarde geeft het warmteverlies per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten aan. Hoe lager deze U-waarde, hoe lager het warmteverlies en dus hoe hoger de temperatuur aan de binnenzijde van het glas. Meer info kan je ook vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/U-waarde

Hoe bekomt men bij hoogrendementsglas een U-waarde 1,1 W /(m² K)?

In de luchtlaag tussen de glazen platen bevindt zich een gas dat voor een nog betere thermische isolatie zorgt.

Op welke premies heb ik recht bij het laten plaatsen van ramen en deuren (buitenschrijnwerk)?

http://www.zelfbouwmarkt.be/premies-ramen

 • U krijgt van de netbeheerder €12 per m² glas dat je laat plaatsen.
 • Onze adviseurs geven je graag meer uitleg hierover!

Tegels

Zijn tegels zwaar? Kan ik ze zelf afhalen?

Een keramische tegel van 9mm dik weegt ongeveer 19 Kg per m². In een gewone auto kan u ongeveer 17m² tegels laden. Afhalen in 2-3 ritten is ook mogelijk. Een aanhangwagen is altijd handiger. We plaatsen het pallet met de heftruck in de aanhangwagen indien het laadvermogen dat toelaat.

Hoe meet ik de oppervlakte van mijn woning voor het kopen van tegels?

Het is gebruikelijk dat de architect u een gedetailleerde meetstaat bezorgt. Hierop staat per kamer hoeveel m² tegels en lm plinten u nodig hebt. Deze maten zijn meestal de strikt wiskundige netto maten zonder rekening te houden met snijverlies. Indien u zelf aan de slag gaat rekent u per kamer de lengte x de breedte in meters uitgedrukt. Houd voor de plintjes rekening met de deuren, de ramen die tot de vloer gaan en eventuele kasten zoals in de keuken of vestiare.

Hoeveel snijverlies/afval moet ik bijrekenen bij kopen van tegels?

U rekent volgende verliezen voor normale ruimtes (vanaf +/- 4x4m), recht geplaatst. In kleinere ruimtes rekent u een 5% meer afval extra bij de onderstaande percentages.

 • mozaieken : < 5% afval 
 • 30*30 : 5%
 • 45*45: 7%
 • 60*60 : 9%
 • >60*60 : 11% of meer
Heb ik meer tegels nodig wanneer ik diagonaal wil plaatsen of in een legpatroon?

Gemiddeld heeft u 5% meer afval wanneer u diagonaal (in ruitverband) plaatst. Voor een legverband rekent u 7% afval.

Kan ik tegels plaatsen op mijn bestaande vloerbekleding in tegels of verwijderd vasttapijt?

Ja, u gebruikt hiervoor een hoogperformante flex kleefmortel. Bij gladde geglazuurde tegels is een primer aan te raden. Meer info kan u bij onze adviseurs krijgen.

Hoe boor ik een gat/gaatje in een tegel?

Voor het monteren van beugels, douchestangen, wc-rolhouders en dergelijke moet voor zowel voor volkeramische als voor geglazuurde tegels een glasboor gebruikt worden. Meestal 6 of 8mm. Het is een boortje in de vorm van een kleine speer.

Wanneer u zich ervan kan verzekeren dat er geen risico is voor een elektrische schok is het afkoelen van de boor met stromend water een goed hulpmiddel tegen het bot worden van de boorkop. Soms kunnen er slechts twee gaten gemaakt worden met één boortje. Dit is normaal. Laat de boor traag draaien door bvb op een schroefboormachine een laag toerental te kiezen. De aanzet is soms moeilijk wanneer de tegel of glazuur te glad is. Om dit op te lossen neemt u het boortje van de boormachine en slaat een klein gaatje in de toplaag van de tegel met het boortje alsof het een beiteltje was.

Voor het uithalen van grote stukken zijn er verschillende technieken. Wanneer de opening grenst aan de zijkant van de tegel is het aan te raden tientallen reepjes te snijden met een (watergekoelde) diamantzaag vanuit de zijkant, deze vervolgens weg te tikken met een hamertje en de onzuivere kant langs de zaag te laten glijden. Wanneer het gat in het midden van de tegel valt is de makkelijkste manier een klok te gebruiken voor keramische tegels. Wanneer dit niet lukt vanwege de hardheid van de tegel, of de vorm van het gewenste gat, moet men het gat ook tekenen op de rug van de tegel en van daaruit met een kleine slijpschijf snedes maken.

De snedes in de rug zijn breder dan de grootte van het gat aan de voorkant vanwege de dikte van de tegel. Controleer dikwijls of je niet te diep zaagt. Let erop dat de tegel door deze laatste techniek veel breekbaarder wordt bij het manipuleren. Eénmaal geplaatst is er geen risico meer.

Hoe onderhoud ik mijn vloeren of los ik problemen met vlekken op?

Wij zijn officieel verdeler van de producten van Lithofin, de specialist in onderhoudsproducten voor vloeren. Op hun website www.tegeldokter.be kan u terecht voor alle informatie + kan u vragen stellen aan experts via deze link.

Badkamers

Zijn douchedeuren regelbaar?

Steeds in de breedte regelbaar (een paar cm), regelbaarheid met de zijdelingse profielen.

Hoe worden de douchezuilen aangesloten op het waterleidingsnet?

Door middel van sanitaire flexibels 1/2" , achteraan de zuilen reeds bevestigd!

Zijn toiletspoelsystemen vervangbaar?

De meeste systemen zijn te vervangen door een universeel binnenwerk.

TIP: breng steeds het te vervangen onderdeel mee!

Welke druk heb je minimum nodig om optimale werking van cabines/douches te garanderen?
 • Douchecabine met zijsproeiers: 3 BAR
 • Zuilen met zijsproeiers: 3 BAR
 • Gewone douchegarnituren: 1.5 BAR
Hoeveel debiet (liter/minuut) heb je nodig/verbruiken douches?
 • Douchezuilen (al naargelang aantal en grootte zijspoeiers) 14l/min tot 26l/min
 • Douchecabines (al naargelang aantal en grootte zijsproeiers)  idem
 • Grote regendouchekoppen: vanaf 9l/min
 • Gewone douchekoppen: vanaf 7l/min
Zijn alle bad/douchekranen voorzien van Belgaqua-erkende terugslagkleppen?

Bepaalde merken zijn reeds voorzien van deze terugslagkleppen.

Zoniet, volstaat het een keerklep M1/2"- F1/2" als beveiliging tegen terugstroming naar de hoofdleiding te voorzien tussen de flexibel en kraan.

Hoe moet ik mijn mineraalmarmeren wastafel onderhouden?

Schoonmaken gebeurt met water en zeep. Nooit een schoonmaakproduct dat schuurmiddelen bevat.
Het blad beschermen tegen zuren, wc-reinigers, ontstoppingsmiddelen, haarkleurspoelingen en chloor.
Regelmatig het blad inwrijven met een autowas. Hierdoor wordt het blad gepolijst en kunnen kleine krasjes verdwijnen. Hierdoor verbeter je ook de waterafstotende werking van de bovenlaag.
Mocht de afvoer verstopt zitten, gebruik dan bij voorkeur een ontstopper. Geen zuur-of alkalihoudende ontstoppingsmiddelen.

TIP: vermijd gebruik van te heet water. Dit veroorzaakt haarscheuren bij langdurig gebruik .

Natuurstenen tabletten badkamermeubelen

Reiniging met water en zeep
Geen gebruik van agressieve producten!
Alle zuurhoudende middelen o.a. antikal en azijn, zijn uit den boze!

PREVENTIE VAN VLEKKEN: een behandeling met vlekstop (HG TOP PROTECTOR). Dit product is verkrijgbaar in onze winkel.

Hoe kraanwerk onderhouden?

Droog telkens de gebruikte kranen met een zachte doek! Geen gebruik van antikal... dit tast de chroomlaag aan!
Kalkafzettingen kunnen verwijderd worden met azijn-water.

Plaatsen jullie ook badkamers?

Badkamers worden niet door ons geplaatst. De badkamermeubelen zijn voorgefabriceerd en kunnen makkelijk zelf geïnstalleerd worden.

Voor sanitairwerken raadpleegt u best een erkend loodgieter.

Zijn er handleidingen beschikbaar voor de montage van douchecabines, whirlpoolbaden,... ?

Bij ieder product steekt een handleiding in de verpakking.
Zoniet, kan dit steeds aangevraagd worden bij de desbetreffende afdeling.

Keukens

Plaatsen jullie keukens?

Ja, wij plaatsen jou keuken en beschikken over schrijnwerkers die vast voor ons werken. Als geregistreerd aannemer betaal je bij de installatie van je keuken in een huis ouder dan 5 jaar maar 6% BTW.

Zijn de keukenmeubelen gemonteerd?

Ja, de meubelen worden van het fabriek af gemonteerd. Hierdoor is er altijd garantie op de meubelen.

Kunnen we de tentoongestelde keukenopstelling wijzigen?

Dit is bijna in 90% van de gevallen mogelijk aangezien wij in hoofdzaak met maatkeukens werken.

Enige uitzondering blokopstellingen aan -50%

Waar worden jullie keukens geproduceerd?

Al onze maatkeukens en blokopstellingen zijn van hoogstaande Duitse makelij. Hierdoor bent u verzekerd van een uitstekende kwaliteit!

Kunnen de keukens enkel geleverd worden?

Neen, dit kan niet maar wij bieden wel een mogelijkheid tot huren van een bestelwagen tegen zeer democratische prijs.

Uitzondering hierop: Bij plaatsing door onze vakmensen, wordt uw keuken ook geleverd.

Welke gegevens hebben wij nodig voor het maken van een professionele 3-D offerte van een keuken?
 • Lengte, breedte en hoogte van de ruimte waar de keuken moet komen.
 • Plaatsing van de nutsvoorzieningen wanneer deze behouden blijven.
 • Plaats waar de deuren en ramen zich bevinden.
 • Welke apparaten u wenst in te bouwen. (Dit is belangrijk voor het kiezen van de juiste kasten)
 • Gelijkvloers of verdieping. (belangrijk voor de levering)
Hoeveel tijd moet ik vrijmaken om een offerte voor een keuken te laten maken?

Dit schommelt gemiddeld van 30 tot 120 min. Veel hangt af van je persoonlijke wensen. Om snel geholpen te worden, maak je best een afspraak op voorhand. Zo kunnen we alle tijd voor jouw offerte reserveren. Mail ons naar info@zelfbouwmarkt.be

Verkopen jullie ook inbouwapparaten?

In onze winkel is er een zeer uitgebreide keuze van de meeste gangbare merken: AEG, Constructa, Smeg, Bosch, Gaggenau, Zanussi, Whirlpool, Boretti, Candy, Franke, Novy, Neff, Bauknecht, Miele, Siemens, Electrolux, ...

Kunnen er ook keukens geplaatst worden aan de Kust?

Onze professionele keukenteams plaatsen overal in België.

Hoe snel ben je in onze winkel