Hoe je terras aanleggen?

Doorloop dit eenvoudig stappenplan en leg zelf je terras aan, maar vooral bespaar veel geld! Ontdek alle aanbevelingen!

terras-aanleggen

Je hebt de ideale tegel gevonden om je tuin helemaal af te werken en je wil je terras nu zelf aanleggen? Hieronder vind je een stappenplan voor het plaatsen van terrastegels.

Terras aanleggen: wat heb je nodig?

  • Terrastegels
  • Tegelsnijder
  • Meter en waterpas
  • Planken
  • Schop en hark
  • Zachte hamer
  • Borstel
  • Voegmiddel
  • Zand en cement
Bekijk alle terrastegels

Aan de slag met het aanleggen van je terras

Voorbereiding van je terras

Graaf het gebied waar je het terras wil plaatsen uit. Hou hierbij rekening met de boordstenen die geplaatst moeten worden. Dit zal ongeveer 15 à 30 cm diep zijn. De diepte hangt af van de dikte van de tegels en ook de voorziene draagkracht die de tegels moeten dragen. Wanneer de tegel zwaardere gewichten moeten verduren, moet je onderlaag steviger zijn. Span dit gebied mooi uit zodat je weet waar je terras komt.

Breng eerst een laag steengruis aan. Deze laag maakt je ondergrond nog sterker. Zorg ervoor dat de laag goed aangedrukt is. Deze laag mag 15 cm dik zijn. 

Boven deze laag giet je een stabilisélaag. Deze laag bestaat uit cement en zand. Je kan dit mengsel zelf maken of meteen kopen in onze winkel. Deze laag is het best 15 à 20 cm hoog. Zorg dat de stabilisélaag mooi vlak is. Vlak wil niet zeggen waterpas! Bij het plaatsen van terrastegels moet je rekening houden met een hellingspercentage. Anders kan je schade krijgen doordat het regenwater niet kan weglopen. Dit hellingspercentage is 1 à 2% per vierkante meter



Tegels leggen terras

Volg het stappenplan

1. De tegels plaatsen

De ondergrond is klaar om te tegelen. Denk eerst goed na hoe je de tegels wilt. Je wil zo weinig mogelijk tegels in twee zagen. En degene die je toch moet zagen leg je het best niet in het zicht. Je kan de terrastegels meteen op de gestabiliseerde zandlaag plaatsen of je kan ze verlijmen of in een mortelbed plaatsen.

Leg de tegels mooi recht naast elkaar en zorg dat de voegen even groot blijven, je kan hiervoor tegelkruisjes gebruiken. Duw de tegels met een rubberen hamer aan.

Wanneer de tegels geplaatst zijn, is het ook belangrijk dat je voorziet dat de stenen niet weg kunnen glijden. Hiervoor kan je boordstenen gebruiken om het geheel mooi af te werken. Ook palissades kunnen gebruikt worden. Het grote verschil tussen boordstenen en palissades is dat de laatst genoemde soort ook hoogteverschillen kunnen maken in de tuin. Zo kan je ook trappen maken in combinatie met je terras. Hoe je deze boordstenen kan plaatsen lees je hier.


2. Tegels voegen

Je kan je terrastegels op 4 manieren voegen:

A. Terrastegels voegen met zand

Voegen in zand zijn zeer makkelijk aan te brengen (meestal gebruikt bij het aanleggen van klinkers). Je strooit het zand uit en veegt het in de voegen met behulp van een borstel. Dit proces moet je enkele keren herhalen tot de voegen vol raken. Je kan een trilplaat gebruiken om het zand nog vaster in de voegen te krijgen. Het is de goedkoopste oplossing.

Vaak wordt voegen met zand gekozen bij het plaatsen van klinkers. Het is niet verstandig om zand te gebruiken als voegmiddel bij voegen die groter zijn dan 2 mm.

Het grote nadeel van zand, is dat hier makkelijk onkruid kan tussen groeien. De voegen kunnen ook makkelijk worden weggespoeld, waardoor het gevaar van onkruid nog groter kan worden.

B. Voegen vullen met cement

Wanneer de voegen breder zijn dan 2 mm bij je terrastegels, is het gebruik van zand geen oplossing meer. Wanneer je kiest voor cement zitten de voegen echt vast. Cement is blijvend. Het nadeel is dat het een tijdrovend werkje is, aangezien je alles beter met de hand doet. Zo kunnen de voegen het best samengedrukt worden en zullen ze beter bestand zijn tegen uitbrokkelen.

C. Voegen vullen met epoxy voegmiddel

Epoxy voegmiddel is sterk te vergelijken met cement. Het verschil is dat deze voegen waterdicht zijn. Cement kan water opzuigen en kan zorgen voor barsten in de tegels. De voegen zijn ook beter bestand tegen vuil en kunnen tegen een stootje (hogedrukreiniger, chemische stoffen). De voegen zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

D. Voegen vullen met polymeerzand

Dit voegmiddel blijft nog steeds flexibel na het uitharden. De polymeervoegen zijn perfect tegen onkruid en insecten. Er is geen kans op scheuren. Ook hier is het aangeraden om met een trilplaat het zand in de voegen nog beter vast te maken.


Terrastegels op tegeldragers

Heb je liever geen gedoe met de verschillende cement en zandlagen? Ben je geen wonder in tegels lijmen of mortel aanmaken? Dan kan je ook kiezen voor keramische terrastegels van 2 cm dik. Deze tegels kan je plaatsen op speciale tegeldragers. Deze tegels zijn ideaal wanneer je plaats zou willen voorzien onder een terras. Je kan de tegels ook overal plaatsen: gras, zand, grind, oude tegels, ... Elke ondergrond is mogelijk.

Bekijk het aanbod tegeldragers

Terras leggen houtlook tegels

Terras leggen, landelijke uitstraling

Aanbod terrastegels bij Zelfbouwmarkt

Meer informatie nodig? Kom dan zeker even langs in onze ruime showroom en ontdek er de onweerstaanbare prijzen van onze terrastegels, informeer je er verder bij de deskundige adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment. Een prijsofferte op maat behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en uitleg verschaffen waar nodig.

Aanbod terrastegels: 

- Keramische terrastegels
- Natuursteen terrastegels
- Terrastegels hout composiet 

Bekijk alle terrastegels
Top